Hodiny strávené před monitorem je třeba vhodně kompenzovat

Životní styl

Autor: Admin

Publikováno: 15.4.2021

O tom, že každodenní několikahodinové vysedávání před monitorem počítače nebo notebooku nemá právě pozitivní vliv na naše zdraví, už byly napsány hotové romány. Je pravda, že hrát hry nebo jen tak brouzdat po internetových obchodech, asi nikdo z nás několik hodin denně nemusí. Ale co dělat v případě, že počítač vaším hlavním pracovním nástrojem? Rozhodně nemusíte hledat jinou práci. Docela postačí, pokud se budete řídit několika jednoduchými pravidly.

Jednou znejdůležitějších zásad je dodržování přestávek. Nezbytná pauza by měla přijít nejpozději po dvou hodinách práce. Celkově by ale doba strávená u monitoru neměla překročit pět, maximálně šest hodin denně. Jinak hrozí dokonce i psychické potíže.To nejsou zdaleka ale všechna rizika, která sebou přináší takzvané sedavé zaměstnání.

Pohyb je základ

Je každopádně zapotřebí čas, který vysedíte na kancelářské židli, kompenzovat vhodným pohybem. Pravidelné cvičení čtyřikrát až pětkrát týdně bude prevencí mnoha zdravotních potíží. K těm patří pochopitelně obezita, kardiovaskulární potíže dokonce i cukrovka II. typu.

Není samozřejmě nutné týrat své tělo v posilovně až do úmoru. Docela postačí svižnější procházka nebo kondiční běh. Dostatek pohybu si můžete zajistit ale také během dne. Stačí vyměnit výtah za schodiště, nebo vystoupit z MHD o zastávku dříve.

Pokud se rozhodnete přímo pro cvičení a zbavit se tak i bolesti zad, pak mrkněte na pilates, jógu nebo balanční cvičení na over-ballech. Tyto pohybové aktivity nejsou nijak fyzicky náročné, ale o to účinnější.

Důležitý je i dostatek spánku

Každý má sice trochu jinou potřebu ohledně hodin, ale jedno by mělo platit vždy. Počítač, mobil a vše, co má display, vypínejte alespoň hodinu před spaním a místo práce nebo chatování si otevřít tu knihu, kterou si už dávno slibujete přečíst. Jestli máte problém s usínáním, není nutné hned sahat po prášcích na spaní. Jděte se na deset až patnáct minut projít na čerstvý vzduch.

I jídlo vám pomůže k pohodě

Důležitým faktorem, který rozhoduje o naší fyzické i psychické kondici, je bezesporu strava. Není samozřejmě nutné měnit svůj životní styl radikálně a stát se den ze dne vegetariánem. Odborníci tvrdí, že si tělo samo řekne, co je pro něho dobré.

A začít můžete právě v pracovní dny, kdy si připravíte oběd, který bude mít dostatek vitamínů, minerálů a nebude pro váš organismus zatěžující. Není přeci cílem po obědě nad prací usínat a přát si, aby už byl konec pracovní doby.

Jste připraveni vyplout?